4 tips på prisvärd hjälp för entreprenörer


Många entreprenörer är bra på sin idé/problem och sin lösning, men saknar erfarenheten att utveckla ett företag. De flesta entreprenörer som det går bra för (eller i alla fall dem det går bra för relativt snabbt 😊) tar hjälp av någon extern person. Det kan handla om marknadsföring och positionering, säljprocesser, affärsjuridik för att säkra sin idé och affär, kapitalanskaffning, affärsutveckling,  organisationsbyggande, eller vad som nu behövs för att skapa ett starkt företag. Och ibland behöver man bara någon som ser saker på ett annat sätt att diskutera med.

Om man inte har en entreprenör, en jurist, en kapitalanskaffningsexpert, en säljguru och en ekonom i sitt eget nätverk kan hitta dem tex så här:

  1. Olika typer av affärsnätverk/innovationshubbar har ofta coachtjänster eller utvecklingsprogram. Några som finns i Stockholm är tex Sting, Desifer och Connect. Connect finns dessutom på många andra platser i Sverige. Nätverken har lite olika utbud och stil, och tjänsterna kan kosta alltifrån noll kr till några tiotal tusen beroende på ditt företags storlek och vilken hjälp du vill ha. Connect Region Öst har f.ö. intagning till två utvecklingsprogram för småföretag inom kort:
  2. Utvecklingsprogram sponsrade av staten. Vinnova har ett kostnadsfritt program ”Innovativa startups” (för små, unga, företag som vill växa i Sverige och har en innovativ affärsidé som klarar sig i internationell konkurrens, https://www.vinnova.se/e/innovativa-startups/ ) och även Almi driver flera program och aktiviteter inom affärs- och företagsutveckling.
  3. EU-program dyker också upp då och då. Tex pågår just nu EU-sponsrade ”Matlust” (fyra kostnadsfria utvecklingsprogram för små/medelstora livsmedelsföretag i Stockholms län).
  4. Var lite wild and crazy och sök på nätet och LinkedIn! Våga fråga en eller två som ser intressanta ut och ta en lunch! De flesta tycker det är roligt och givande att få bidra med sina kunskaper. Om ni inte börjar jobba ihop kanske du fått en kontakt du kan ha nytta eller nöje med någon annan gång, eller så kan den personen hjälpa dig vidare inom sitt nätverk.

Om man nu hittar någon man vill jobba med under en längre tid kan man göra på olika sätt. En del entreprenörer börjar alldeles för tidigt med att sätta ihop en styrelse för att få tillgång till extern kompetens. Ofta behövs ingen styrelse förrän långt senare, börja istället med rådgivare/advisory boards eller dylikt. Men gör bara detta om du är beredd att lyssna på vad ditt bollplank har att säga. Jag har faktiskt mött personer som bara ville ha några namn att lansera som sin advisory board, och inte egentligen tyckte de behövde någon hjälp. Använd deras erfarenhet på riktigt! De börjar ju samarbeta med dig för de vill stötta dig, utmana dig, ge dig andra perspektiv och hjälpa dig utveckla ditt företag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen