Börja med problemet – inte idén


Det finns många företag som klarar sig utmärkt genom att vara som alla andra och leva på sina relationer, inget ont om dem. Ägarnas vilja med företaget kanske är att ha ett lite mindre företag och balans i livspusslet. De som arbetar där kanske värdesätter närhet och gemenskap framför att växa och ta plats. Om du däremot vill skapa något större måste ditt företag ha minst en av två komponenter:

  1. Ni måste lösa ett reellt behov eller problem som ingen löser, eller på ett klart bättre sätt än dem som redan finns. Helst ska det göras på ett sätt som är patenterat om det går, eller annars åtminstone svårkopierat.
    ELLER
  2. Ni måste fylla en lucka i marknaden som kanske inte är ett ”problem”, men en önskan som många bär på.

Det räcker alltså inte att bygga något runt ”en bra idé”, och jag får ofta medhåll om detta. Senast var förra veckan på en utbildning för investerare, för det är ett kriterium man tittar på: löser detta företaget ett reellt problem?? Exempel:

IDÉ: vi gör en cykel av plast!

1980 hade man inte förstått att massproduktion av plastvaror var ungefär det sämsta man kunde göra ur ett hållbarhetsperspektiv så en grupp ingenjörer som hade insett en del fördelar med plast jämfört med metall fick idén att bygga en plastcykel för massproduktion. Det gick åt skogen.

Man ville så gärna producera något av det lätta materialet plast att man glömde ta reda på om det faktiskt fanns en efterfrågan på plastcyklar. Berodde misslyckandet bara på att det var en sämre produkt än de som redan fanns? För det behövdes tyvärr så mycket plast att cykeln blev tyngre än dem man ville konkurrera ut 😊. De befintliga modellerna hade också fler växlar och var billigare, så att betala extra för att få en av plast var otänkbart. Det var inte bara därför: det fanns ju redan cyklar så man fyllde inget behov, och transportproblemet man löste löstes inte heller på ett klart bättre sätt än vad som redan fanns.

IDÉ: vi sätter in kameror i mobiltelefoner!

Digitalkamerorna började ta över massmarknaden från analoga kameror under slutet av 1990-talet, men när smartphones började dyka upp runt 2007–2008 började nedgången för digitalkamerorna. Det tog några år innan kameror i smartphones blev bättre än digitalkamerorna, men folk började överge dem ganska snabbt för kameran i smartphones löste ett behov och tillfredsställde en önskan: det var praktiskt att ha allt i ett, i en enda pryl som man alltid hade med sig! Det första man kollade när man skulle köpa ny smartphone de första åren var förresten hur stor upplösning kameran i telefonen hade 😊.

Även om små digitalkameror som är lätta att ha med sig länge tog bättre bilder, är digitalkameran numera något som bara folk med fotografi som yrke eller hobby använder. Det var inget olöst problem, men man löste ett problem/en önskan på ett klart bättre sätt än vad som redan fanns. Med sociala mediers intåg var det självklart att man skulle ha kameran i mobilen och inte separat, men det hände 7–8 år senare.

Tänk rätt från början

Jag träffar ibland personer som funderar på att starta ett företag runt en idé, som plastcykeln, utan att förstå om idén faktiskt löser ett problem eller fyller en lucka. Till dem vill jag och många med mig ge följande tips:

Börja alltid med problemet, och er Reason for being! Vad skulle världen sakna om ni inte fanns? För egen del: Orang Management finns för att hjälpa små & medelstora företag att växa, för det är en väldigt viktig del i Sveriges näringsliv.. Kanske inte ”unikt” men utanför inkubatorvärlden finns rätt få aktörer som fokuserar på det så vill man inte gå den vägen finns inte så många vägar att gå. Testa Er problembeskrivning på folk omkring er, med marknadsundersökningar, med Design Thinking som metod eller på något annat sätt, för att förstå om ni är rätt ute!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen