Fokusera på utveckling – inte resultat


Varför fokuserar man så mycket på mål och varför lägger man inte mer tid på att prata om hur man ska utvecklas? Att hela tiden bli bättre är för det mesta långt viktigare än att nå speciella resultatmål! Lägger man bara liiiiiiite mer tid på lärande än konkurrensen gör ger ränta på ränta-effekten ett ganska stort försprång efter ett tag! För det är ju när man hela tiden lägger tid på hur man kan förbättras som man BLIR bättre, och efter några års hårt arbete är man världsetta i tennis som Novak Djokovic 😊. Han tänker inte på att han ska vinna nästa match med 6-0, 6-0, 6-0 utan på hur han ska bli bättre på fotarbete eller serve. Apropå världsstjärnor: här är Therese Alshammars syn på var man bör lägga fokus (från DN 191113).

Men, invänder någon, man hör ju jämt att det är viktigt att ha mål? Jo, det tycker jag också, men det finns olika slags mål. En del attraheras inte av resultatmål överhuvudtaget men för vissa är de det mest triggande som finns. Personligen har jag sällan triggats lika mycket av kvantitativa mål som av kvalitativa mål, medan för andra är det tvärtom. Försök mao att ha båda typerna av mål i ert företag för att alla ska känna att det finns något som lockar dem!

Kvantitativa vs kvalitativa mål kopplat till att utvecklas

Kvantitativa mål är en mängd av något, ofta mätt i kr, antal, % etc, och kan vara till exempel

  • nå en viss omsättning
  • bli ett visst antal anställda

Exempel på kvalitativa mål kan vara

  • skapa en fungerande ny enhet
  • lyckas sälja en ny typ av affär
  • utveckla en medarbetare för att kunna ta över en viss roll
  • höja kundnöjdhetsbetyget

De kvalitativa målen har ofta en mycket tydligare koppling till att man måste utvecklas, vilket i sin tur gör att företaget blir mer konkurrenskraftigt. Att nå en viss omsättning eller bli ett visst antal anställda kan man ofta även klara genom att fortsätta göra mer av samma. Att lyckas med de kvalitativa målen i exemplet kräver att man gör något annorlunda än man redan gör idag, och det är ofta de bästa kvalitativa målen: sådana som är viktiga för verksamheten och som kräver att man utvecklas!

Om man då ska fokusera på att utvecklas kräver det att man tillåter organisationen att träna ibland, inte vara i skarpt läge och ”spela match” hela tiden, vilket många glömmer bort. Dessutom har vi frågan om vem som ska hantera utvecklingspengarna (jag säger med avsikt inte ”utvecklingsbudget”, för i en annan post kommer vi att fundera på om man måste arbeta med budgets eller om det kanske finns andra sätt). Man behöver en pengapott för strategisk utveckling som är viktig och gemensam för hela eller delar av företaget, men vad gäller budget för personlig utveckling: låt dem som ska utvecklas hantera pengarna för sin utveckling i så stor utsträckning som möjligt! Jag har än så länge inte hört någon med dåliga erfarenheter av sådana modeller. Ger man folk sådant ansvar kopplat till någon slags motprestation kommer det nästan alltid att fungera!

Och apropå olika sätt att utvecklas: om du vill ha tips på ett av de bästa sätten att träna dina yrkesfärdigheter, läs här: Bästa sättet att träna på jobbet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen