4 tips till små företag: tänk stort men börja litet


När man är en startup eller ett ungt företag är det bland annat viktigt att visa att man har storleken och förmågan att ta sig an nya kunder. I den ivern tycker jag en del företag går bort sig och bygger för stora strukturer för tidigt. Konsten är att tänka stort men börja litet. Här är fyra områden där man har mycket att vinna på att tänka stort men börja litet:

  1. Affärsutveckling
  2. Organisation
  3. IT-system
  4. Kapitalanskaffning

Fördelarna är ju uppenbara för de flesta. Man vill ju hitta en kostym som passar så länge som möjligt, så att man klär sig i stretch (även om en stretch-kostym kanske inte är så snygg 😊 ) istället för kläder som spricker så fort man växer ! På temat slå in öppna dörrar, några av fördelarna är:

  • man skapar de tjänster kunderna efterfrågar och inte mer
  • organisationen och kulturen blir kostnadseffektiv
  • man har större chans att få in externt kapital om det behövs

Affärsutveckling

Man vill säkra så långt som möjligt att det man ska sälja har en kundkrets, och inte skapa mer än det som behövs för att få nöjda kunder. Design Thinking är en bra metod för att identifiera vilket problem man ska lösa, och Lean Startup och Agile är bra metoder för att besluta vilken produkt/tjänst man ska utveckla och hur/i vilken takt man gör det. Gartner visualiserar hur man kan kombinera olika metoder så här:

Centrala begrepp i Lean startup till exempel, är att ha korta produktutvecklingscykler, kontinuerligt testa produkten och affärsmodellen, och bara skapa det nödvändiga.
Metoden hjälper en att hålla fokus på det som behöver göras och inte det man skulle kunna göra. Det är ett arbetssätt man kan använda inte bara i små företag utan även när företaget vuxit sig större och utvecklas vidare.

Organisation

Jag har träffat företag med 30 anställda men med en overhead för ett 100-personersföretag. Det drabbar lönsamheten men också kulturen. Det blir lätt en uppfattning att det är många generaler och få soldater, vilket sällan tas positivt bland soldaterna…
Se istället till att du har en organisationsmodell som du kan skala upp, men att du inte fyller alla positioner som skulle kunna behövas förrän det faktiskt är nödvändigt. I början är det ofta nödvändigt att en person tar flera roller, och det går för det mesta att hantera för en del roller är inte heltidsarbete i ett ungt/litet företag.

IT-system

Idag finns molnlösningar för nästan allt, och betalningsmodellerna utgår från hur mycket systemen används. Ur ekonomiaspekten är det alltså ganska lätt att hitta system som passar för företag som växer. Sedan gäller det att tänka till så man inte hoppar på allt möjligt bara för det är lättillgängligt och förhållandevis billigt, och att funktionerna i systemen täcker det ni gör idag och kommer att behöva göra om ett tag. Om funktionerna inte finns gäller det att leverantören har en ganska tydlig roadmap för hur systemet kommer att utvecklas under kommande år.

Kapitalanskaffning

Om du behöver kapital för att kunna växa är det avgörande att du kan visa att du vill växa. För att visa det behöver du flera saker, och en är en trovärdig tillväxtplan som gör att någon ser att dennes kapitalinsats kan växa tillräckligt på några års sikt. Det är vanligare än man tror att tillfrågade investorer tackar nej pga för låg tillväxtplan. MEN det är också viktigt att kunna visa att man är smart med de medel man har, så om man kan visa att man kommit långt med små resurser är det också en fördel.

Förresten: kolla ”5 nycklar för att ta in kapital” och tillhörande artiklar om du vill läsa vad en expert inom kapitalanskaffning har att berätta!

Alltså: tänk stort, börja litet 😊.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen