5 nycklar för att ta in kapital (riskkapital, del 1/6)


Detta är första artikeln av fem i en serie som behandlar olika aspekter av att ta in externt kapital och samarbeta med riskkapitalister (VC-bolag eller affärsänglar). Jag vill börja med att säga att alla åsikter i den här serien är personliga och baserade på min erfarenhet. Jag säger detta då det inte finns någon objektiv sanning när det gäller frågor som rör investeringar, investerare, kapitalresning etc. Dock hoppas jag att detta kan ge lite guidning i den djungel som det kan vara. I första artikeln har jag valt ut viktiga saker att tänka på innan man börjar processen, ”5 nycklar för att ta in kapital” :

1. Behöver du ta in kapital?

Många ser det som ett måste att ta in kapital för att ”alla gör det”, men kanske går det att få verksamheten att växa utan externt kapital. Man ska aldrig glömma att externt kapital innebär inskränkning av ledningens/grundarnas frihet, utspädning av ägandet och framförallt utspädning av den finansiella avkastningen. Så det måste vara värt det.

2. Är det rätt tajming?

Ju tidigare du tar in kapital desto bättre måste din idé vara. Har du inga intäkter eller kan visa på intresserade kunder så måste affärsidén vara så bra att du kan sälja den, annars kommer investerare att trycka ner värderingen och sätta hårdare villkor. Samma risk löper man oavsett i vilket stadium man ska resa kapital, så tänk alltid på vilka milstolpar som är uppnådda och vilka som ligger framför dig. Alltså: beta av så många av dessa du kan innan du kontaktar investerare. Det är även så att en utdragen kapitalresning är något som skrämmer bort investerare.

Något som du även ska tänka på är att en kapitalresning är väldigt tidskrävande! Den tid som management/grundarna lägger på kapitalresning lägger de inte på verksamheten.

3. Vem ska du kontakta?

Många lägger stora förhoppningar på VCs (riskkapitalbolag) i tidiga faser. Verkligheten är dock att det idag är ytterst få VCs som går in i en sådd-runda (första riktiga kapitalresningen). Det finns dock många änglar (privata investerare) som kan bidra med såväl kapital som nätverk och kunskap. Änglar vill gå in tidigt då de får mer ägande för sina pengar och kommer hjälpa dig för att förvalta sin egen investering. Mitt bästa råd är dock att kontakta alla aktuella VCs ändå, men med det primära syftet att bygga en relation. En investering från en VC har oftast förekommits av en längre relation. Skulle de sedan investera redan i den aktuella rundan är detta en bonus. Jag återkommer senare i serien kring denna fråga.

4. Struktur, struktur, struktur

En kapitalresning är ett stort och tidskrävande arbete i sig, men utan struktur så kommer det aldrig att gå. Att kontakta enbart ett par investerare och lägga sin förhoppning på dem fungerar inte. Följaktligen kommer du att behöva upprätta en investerarlogg och kontakta hundratals investerare. Du kommer att behöva följa upp kontakterna konstant, ha koll på status för alla och bemöta alla önskemål. Din investerarlogg ska vara ditt viktigaste dokument, både för den aktuella rundan och för framtida kapitalresningar. Som sagt, det är viktigt att bygga relation med många potentiella investerare. Det vanligaste svaret du kommer få från investerare är ”det är lite för tidigt för oss men återkom om ett tag när du kommit längre”. Det är en öppning du ska ta tillvara på .

5. Bygg din aktiebok med omsorg

Den aktiebok du bygger idag måste du leva med i framtida rundor. Så var noga med vem och hur många du bjuder in i den. Jag är medveten om att det känns som en lyx som inte alla har och man ska ta pengar som är på bordet, men långsiktigt är det viktigt vem som är med i aktieboken. För alla VCs är aktieboken vital och den kommer att granskas. Få och bra investerare är givetvis det mest önskvärda.

Att resa kapital till ditt bolag är något som glorifieras i nyhetsflödet och har blivit lite av en statussymbol. Det finns dock mycket arbete bakom som inte alltid framkommer. Innan du tar steget, bejaka dessa 5 nycklar för att ta in kapital! Detta är inget du ska göra på test utan ska du resa kapital så behöver du göra det på riktigt!

I nästa artikel i serien går vi djupare in på hur du väljer investerare, vilka som kan vara rätt för dig och vad det har för betydelse.

Relaterade artiklar


Kapitalanskaffning riskkapital Robin Egerot
Om Robin Egerot: Robin har erfarenhet från VC-branschen, CFO-positioner, finansbranschen och entreprenörsskap. Sedan september 2015 arbetar han för Vidici Ventures som Investment Director. Vidici är ett riskkapitalbolag vars fonder investerat tidigt i start-ups och idag har ett fokus på FinTech i Norden och valda delar av Europa. Det som skrivs i denna serie är hans personliga åsikter och är inte kopplat till några av hans andra åtaganden eller anställningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen