hur hittar man investerare investor venture capital riskkapital kapitalanskaffning VC

Hur hittar man investerare – större investeringar (riskkapital 3/6)


I ”Hur hittar man investerare – mindre investeringar” gick vi igenom dem som oftast gör lite mindre investeringar. I denna del diskuterar jag för- och nackdelar med kapital från mer eller mindre strukturerade källor, som också ofta investerar lite mer. Dessa kommer vanligtvis in lite längre fram på bolagets resa.

Mindre VCs och Family offices (500 TSEK – 10 MSEK per investerare)

Family office är privatpersoner/familjer med mycket kapital att investera men det görs i strukturerad bolagsform istället för privat som änglar. 

Fördelar: De har ofta tydliga nischer baserade på var de jobbat tidigare,. De har kortare beslutsvägar, mindre styrning och krav än större VCs och kan ibland ge många fördelar som änglar har. De investerar även oftast mer kapital än änglar vilket minskar aktieboken och minskar antalet aktieägare att kommunicera och förhandla med.

Nackdelar: Kan ibland även ge det sämsta de två världarna… De kanske inte har stora muskler och rykte som större VCs men ställer ändå höga krav. De är ibland inte lika flexibla eller lika operativt betydelsefulla som änglarna.

När och hur: Dessa är oftast lite mer riskbenägna än de större VCs så de kan vara aktuella redan i en sådd-runda. Det ska dock tilläggas att de kan sätta restriktioner på bolaget. Sådant kan påverka vid en senare runda, så det investerade kapitalet måste motsvara kraven.

Större VCs (3 MSEK – 30 MSEK)

Fördelar: Att få med sig en större VC betyder ofta lite mer trygghet. Det är bra för varumärket och investeringen är oftast stor. De avser även oftast att, om bolaget presterar enligt förväntningarna, investera i senare rundor.

Nackdelar: Större VCs har långa investeringsprocesser som kan dra ut på tiden, då de behandlar frågan i olika steg och med en investeringskommitté. De har också alltid olika krav på bolaget i och med investeringen, vilket brukar stå ett så kallat investeringsavtal. Detta kan innefatta styrelsesammansättning, rapporteringskrav, krav på management och dess ägande, beslut där ägarna måste ge godkännande etc.

När och hur: Som jag skrev i ”5 nycklar för att ta in kapital” bör du kontakta dem tidigt för att börja bygga relationen. Sedan följa upp med information om utvecklingen och nyheter. Troligast är att de inte är aktuella förrän en så kallad A-runda när bolaget gått in i en kommersiell fas med kunder, intäkter etc. Detta har oftast föregåtts av en längre relation där bolaget över tid visat sin förmåga att exekvera.

Kort om alternativa investerare

Corporate VCs (bolag och bankers egna VCs)

Dessa gör investeringar som är relaterade till den egna verksamheten och sammanstrålar ofta med någon form av samarbete. Fördelen är att man kan känna sig trygg i samarbetet/partnerskapet med bolaget/banken då det finns incitament på båda sidor. Nackdelen är att du blir nära sammankopplad och ibland låst vid bolaget/banken.

Statligt investeringsstöd som exempelvis Almi

Med exempelvis Almi kan man ta in kapital genom lån eller nyemission. När det gäller lånefinansiering skulle jag rekommendera detta om ditt bolag faller utanför investeringsfokus för tech-investerarna och har en stadig verksamhet som behöver tillväxt kapital. Söker du kapital genom nyemission så investerar Almi totalt mindre belopp än de större VCs. Undantaget är deras Green Tech fond som har större mandat. De kan vara en passande investerare om du är verksam i något av deras fokusområden och inte har för avsikt att förlita dig på större kapital från dem längre fram på resan.

Sammanfattning ”Hur hittar man investerare”

Så hur hittar man investerare? Något som gäller alla typer av investerare och är det allra viktigaste är att hitta dem med investeringsfokus som innefattar ditt bolag (tex FinTech, Retail, GreenTech osv)! Är ditt bolag inte det kommer de antagligen inte ens svara dig och du har spenderat värdefull tid i onödan. Är du dock inom deras område så ska du kontakta dem, oavsett chans att få investering i aktuell runda. Genom att kontakta dem lägger du grunden för nästa runda. Du skapar viktiga kontakter med personer som har stort nätverk inom ditt område och du marknadsför ditt bolag vilket kan leda till viktiga kontakter i framtiden.

I nästa inlägg kommer jag gå in på det svåraste i en kapitalresning: hur man får en investerare att nappa!

Relaterade artiklar


Kapitalanskaffning riskkapital Robin Egerot
Om Robin Egerot: Robin har erfarenhet från VC-branschen, CFO-positioner, finansbranschen och entreprenörsskap. Sedan september 2015 arbetar han för Vidici Ventures som Investment Director. Vidici är ett riskkapitalbolag vars fonder investerat tidigt i start-ups och idag har ett fokus på FinTech i Norden och valda delar av Europa. Det som skrivs i denna serie är hans personliga åsikter och är inte kopplat till några av hans andra åtaganden eller anställningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen