mindset ledarskap

Betydelsen av mindset!!


Kapplöpningen mellan till Sydpolen 1911-1912 mellan Amundsen och Scott var en gastkramande historia! En kom först och återvände med hela sitt team, den andre dog tillsammans med sina fyra expeditionsmedlemmar. Deras historia visar betydelsen av ledarskap och mindset, och där finns också lärdomar att ta med sig när man bygger bolag. Och betydelsen av mindset är påfallande!

Roald Amundsen hade bestämt sig: han skulle vara första människan som tog sig till Nordpolen. Men: 1909 lyckades Robert Peary komma först dit, så Amundsen ändrade fokus till Sydpolen som ännu inte hade nåtts. Robert Scott hade dessvärre också bestämt sig för det, och en kapplöpning startade. 19 oktober 1911 startade Amundsen från iskanten på Antarktis och sex veckor senare startade Scott. Även om båda var erfarna i arktiska miljöer var det flera skillnader mellan de två expeditionerna…

Förberedelser

En stor skillnad var förberedelser och utrustning. Amundsen var oerhört noggrann och testade allt. Han valde beprövade lösningar som grönländska slädhundar medan Scott använde nya uppfinningar som dieseldrivna slädar.

AmundsenScott
TransportDuktiga skidåkareTränade aldrig skidor – gick istället
RuttMarkeringar var 14-15 kmBara markeringar vid depåerna
DraghjälpBeprövade grönländska slädhundar. Hundar flämtar bort värme, hästar svettas och behöver vätska och värme med filtar.Sibiriska ponnies och nyss uppfunna motorslädar. Männen fick dra när hästar avlivades halvvägs till polen. Slädar pajade.
DepåerSvarta lådor, extra höga flaggpinnar vid och långt vid sidan av depåer.Vita snövallar, översnöade flaggor.
MatEnorma depåer. Bränslebehållare förseglade för att hindra avdunstning. Hundar kunde äta pingvin o säl, män åt hundar.För små depåer. Bränsle avdunstade, kunde ej värma nog med mat och smälta snö. Hästar behövde foder som behövde transporteras.
UtrustningBeprövad materiel som de innan avfärd anpassade och lärde sig laga.Slädarna var nya och ej tillräckligt testade.

Ledarskap

AmundsenScott
BemanningSatte tävlingsskidåkare först i gruppen. Fyra navigationskunniga och förenklade kartor och instrument för att klara navigation även vid (mental) trötthet.Hade med en ingenjör till slädarna men han fick inte följa med från iskanten mot polen. Lät bara en utbilda sig till navigatör.
LedarstilMetodisk. Höll sig till planen.Nyckfull. Bestämde hastigt att låta en femte person fortsätta trots han skulle vänt efter halva sträckan då ransoner o utrustning var för fyra pers. Gav motstridiga orders vilket bl.a. ledde till misstag och stress.
TaktikStartade tidigare på hösten för att få bättre väder. På tillbakavägen gick de när solen kom bakifrån för att inte bländas.Gick på dagarna. Många blev snöblinda.

Mindset

En annan viktig skillnad var mindset och betydelsen av mindset kan inte överskattas! Båda kämpade sig framåt i stentuff terräng, och beskrev samma datum (när de haft samma väder) i sin dagbok så här:
– Det är precis lagom med snö för hundarna, vädret är lugnt och det är stekande hett. Vi fann världens vackraste lägerplats, säger Amundsen.
– Jag hade förväntat mig en del svåra dagsmarscher men inte så hårda som den idag. Ännu en hemsk marsch i ett fruktansvärt ljus. Snöns yta är mycket tunn, sa Scott.
Amundsen hade också bestämt att oavsett väder skulle de avverka samma distans varje dag, vilket de också gjorde. Scotts etapper var helt styrda av vädret. De kunde ligga still en hel dag eller avverka jättedistanser.

AmundsenScott
MentalitetPositiv även i svåra situationerKlagar och skyller på otur
DisciplinFärdas samma distans varje dag oavsett väderHelt väderstyrda: ibland långa sträckor, ibland låg de still.
MålFörst till SydpolenFörst till Sydpolen OCH göra vetenskapliga studier
Innersta syfteBli ihågkomna som första människorna på SydpolenBli ihågkomna som nobla män

Som Scott skrev när hans män släpade slädarna över isen: ”In my mind no journey ever made with dogs can approach the height of that fine conception which is realised when a party of men go forth to face hardships, dangers, and difficulties with their own unaided efforts… Surely in this case the conquest is more nobly and splendidly won.”)

Lärdomar för bolagsbyggare

Med två mål för resan fick Scott det inte lätt. Det blev målkonflikter och det fick konsekvenser för hur expeditionen planerades och genomfördes. Se till att de som äger och leder företaget arbetar mot ETT mål (och att de har SAMMA mål 😊). Ägardirektiv är en bra grund.

Ta ansvar för dina handlingar lär av dina misstag. Om ett misstag kan få svåra konsekvenser: använd beprövade metoder! I slutändan kom Amundsen först och Scott och hans män kom till Sydpolen men dog på vägen tillbaka. I dagboken skyller Scott misslyckandet helt på olika omständigheter och otur.

Om man är mentalt inställd på att resan ska bli lång och kräva mycket blir det lättare att ge sig ut på färden och tackla de hinder som dyker upp. Man gör sig också övertygad om att man kommer att lyckas. Det man tänker talar man, det man talar gör man…

Ställ in dig på att resan blir lång och krävande, ändra planer av goda skäl och inte av nycker. Och kom ihåg att det är inte ”hur man har det” utan ”hur man tar det” som avgör hur man mår och lyckas!! Betydelsen av mindset är enorm!!

Källor:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen