träna på jobbet

Bästa sättet att träna på jobbet!


Någon kanske blir besviken nu men detta handlar inte om fysisk träning på arbetsplatsen utan om det du behöver för att bli bra på ditt jobb 😊. Alla är överens att träning är viktigt (som jag pratade om i tex ”Fokusera på utveckling – inte på resultat”). Idrottare har det lätt, de tränar ju MYCKET mer än de spelar match, men i affärsvärlden är det precis tvärtom: vi tränar nästan aldrig utan spelar match hela tiden! Kompetensutveckling kan göras på massor av sätt, men bästa sättet att träna på jobbet är … rollspel! I alla fall om det handlar om soft skills som retorik, beteenden och liknande. Träning i tekniska färdigheter kanske görs bäst i labbar, code camps o dyl. Att följa med någon ”ut i fält” och göra uppgifter ihop är såklart också ett fantastiskt sätt, men då tränar du ändå under matchen.

Föga överraskande kom det en del stön första gången jag introducerade rollspel men efter första gången ville alla ha mer! Jag har väldigt goda erfarenheter av rollspel, och det har alla jag gjort det ihop med också.

Här får ni ett recept på att genomföra lyckade, givande rollspel. Ingredienser:

  1. Förberedelserna
  2. Rollbesättningen
  3. Utvärderingen
  4. Tidsåtgången

1. Förberedelserna

Spring inte igenom detta och tänk att man löser det på rutin. Det gör man inte! Ska det verkligen bli ”bästa sättet att träna på jobbet” behöver det förberedas.

  1. Tänk igenom vilket syfte varje rollspel ska ha och vad man vill få ut av det.
  2. Skapa det scenario som rollspelet ska handla om och bestäm vilka förutsättningar som ges till de som tränar (”de Tränande”). Ibland finns ett tydligt mål som ska uppnås i samtalet, ibland inte, och man kan välja om man vill berätta det i förutsättningarna eller ej.
  3. Ge några guidelines för ”Motspelarens” agerande.
  4. Tänk igenom vad man ska utvärdera.
  5. Dokumentera det i en liten körplan.
  6. Gå igenom planen med de som ska vara Observatörer och Motspelare. Gör det några dagar i förväg så de hinner fundera på allt och komma med ev feedback som kan leda till ändringar i upplägget.

Något slags ”utbildning” eller föreläsning kan föregå själva rollspelet. I så fall ingår den naturligtvis också i förberedelserna. Ibland har man dock inget sådant moment utan berättar ”Idag ska vi ha träna på X i form av rollspel. Här är förutsättningarna: ” och så går man rakt på de förutsättningar de tränande ska få.

2. Rollbesättningen

I ett rollspel behöver man såklart några… roller 😉 :

  • De Tränande. Det bör vara 1-2 stycken. Det är svårt att få med alla på ett bra sätt om man är fler.
  • Den som är ” Motspelaren” i rollspelet. Till exempel: ska man träna säljare i kundbesök så är Motspelaren den kund de möter.
    Viktigt: Motspelaren måste kunna ganska mycket om vardagen för sin roll för att kunna spela rollen trovärdigt och hantera saker som uppkommer i stunden! Denna roll måste man göra bra, annars faller hela rollspelet!
    Härom veckan gjorde vi det riktigt bra: vi skulle träna nya säljare i nykundsbesök och den Motspelare de fick träffa var en person de faktiskt aldrig hade sett förr, det blev väldigt autentiskt!
  • Observatören. En person ska sitta vid sidan och bara iaktta rollspelet och anteckna sådant som är viktigt för att ge feedback.
    Viktigt: denna person ska vara helt tyst! Dessutom: låt inte Motspelaren ta denna roll också. Man lever sig ofta in i sina roller så man är inte lika bra på att iaktta och ge feedback efteråt.
  • Inga fler ska vara i rummet om inte syftet är att demonstrera något för andra.

3. Utvärderingen

Efter rollspelet sitter alla kvar och går igenom hur det gick:

  • Först vill man höra hur den Tränande upplevde det.
  • Sedan Observatören som delger det den sett och speciellt sådant man i förberedelserna hade bestämt var viktiga områden.
  • Sist får Motspelaren berätta hur den upplevde allt.

I utvärderingen ska man inte bara behandla syfte/mål och de viktiga områdena utan även hur det kändes att säga eller göra olika saker.

Dessutom: om ni är flera grupper som övar parallellt i olika rum bör man också återsamlas och utvärdera tillsammans.

4. Tidsåtgången

Tumregel: det tar alltid längre än du tror 😊.

Det är nästan omöjligt att genomföra ett rollspel med kvalitet på mindre än 15 min, men man bör inte heller hålla på längre än ca 30 min för då blir det lätt urvattnat. Förberedelserna ska man nog lägga någon/några timmar på, och en utvärdering tar minst 5 min.

Beroende på innehåll skulle jag alltså säga att man bör avsätta 15-30 min för övningen och ca 30-50% av övningstiden för utvärdering.

Om ni vill ha lite mer kött på benen är ni välkomna att höra av er. Annars: sätt igång och testa bästa sättet träna på jobbet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du att vi ska blogga om något speciellt?

DET GÖR VI GÄRNA. HÖR AV DIG SÅ SKA VI SE VAD VI KAN GÖRA!

Rulla till toppen